Extended Depth of Focus

We weten allemaal dat wanneer je tegen de 40e levensjaar komt vaak een leessterkte nodig hebt, en dat tegenwoordig kinderen steeds meer een bijziendheidscorrectie nodig hebben t.g.v. veel scherm- en smartphone gebruik. Kinderen zijn veel meer binnen dan buiten waardoor ze meer dan ooit hun ogen moeten gebruiken op korte tot middelkorte afstanden. Hij lijkt soms wel dat een mobiele telefoon een deel van ons lichaam is geworden, dit geldt niet alleen voor kinderen maar zeker niet minder voor volwassenen.

Nu is er een systeem ontwikkeld dat zowel toepassingen heeft bij kinderen als wel bij volwassenen met een leesprobleem. Het z.g. EDOF-systeem. Wat houdt dit in? Zult u zich wellicht afvragen. EDOF staat voor Extended Depth of Focus. Deze omschrijving verklaart zichzelf eigenlijk al heel duidelijk waar het om gaat. De meesten mensen hebben vast wel eens gehoord over multifocale brillenglazen of contactlenzen. In dit artikel gaan we het hebben over contactlenzen met de hiervoor genoemde EDOF-systeem. Multifocale oplossingen hebben vaak het nadeel dat het nabij gebied een beperkt dieptescherpte heeft. Een EDOF-oplossing is een multifocale oplossing waarbij het dieptescherpte gebied tot het tussengebied is verlengd waardoor een veel meer natuurgetrouwe zicht wordt aangeboden. Echter betekend dit niet dat dit systeem bij iedereen beter is dan bij de conventionele multifocale oplossingen het geval is. Elk persoon is weer anders en dat is waar wij ons steeds mee bezighouden om bij elke persoon een zo op maat mogelijke oplossingen proberen te bieden.

Bij kinderen werkt dit systeem ook, ik kan me voorstellen dat wanneer u dit leest dat u denkt dat dit niet klopt. Bij een bijziend oog is het zo dat de correctie naar de periferie van het netvlies t.g.v. lensfouten aan de randen van zowel een brillenglas alswel een contactlens het beeld deels achter het netvlies terecht komt. Dit effect is veel sterker aanwezig bij een brillenglas dan bij een contactlens, omdat een contactlens vrijwel direct op het oog corrigeert. Met een EDOF-systeem aangepast aan de sterktebehoefte van een kind kan hiermee dankzij het EDOF-geometrie voornoemde perifere fout gecorrigeerd worden, echter bij kinderen worden de perifere beelden zelfs richting de periferie enigszins voor het netvlies afgebeeld zodat het oog qua progressie in de ontwikkeling van bijziendheid wordt geremd. Dit noemen we ook wel Myopia Control.

Bij ons hebben we al een groepje kinderen die hiermee zijn begonnen, een deel van deze kinderen zijn overgestapt van de z.g. Nachtlenzen naar dit EDOF-systeem (voornamelijk in de vorm van EDOF daglenzen). Vaak doordat kinderen richting middelbare school steeds later slapen werkt een nachtlens minder effectief.

Tevens zijn wij ook begonnen met een klein groepje 40-plussers met het EDOF-systeem, wederom in de vorm van een daglens variant. Deel van deze groep draagt al conventionele multifocale daglenzen. De meeste mensen (meer dan 70%) van deze groep geeft vaak aan dat bij de overstap naar EDOF het lezen nabij een verbetering is en dat veraf iets minder was dan bij de conventionele multifocale contactlenzen. Wat we dan doen is deze sterkte voor veraf aanpassen en dan is het probleem voor verte ook opgelost zonder dat het nabijzien wordt beïnvloed.

In de volgende nieuws update delen we graag met u onze ervaringen en verdere ontwikkelingen in de optiek.

Kim B. Chung
Eigenaar Bonocchio Vision Care Center

Dit vind je vast ook leuk!

WIJ ZIJN ER EVEN tussenuit

Van 4 t/m 13 november zijn wij op vakantie.
Wij zijn u graag weer van dienst vanaf donderdag 14 november.