Computerglazen en leesproblemen

In deze tijd van pandemie ontkomen de meesten van ons niet om thuis te werken. Daarnaast was er al een trend gaande dat we steeds meer thuis werken, vrijwel niemand ontloopt het veelvuldig gebruik van een computer en beeldscherm.

Rond de leeftijd van 40 krijgen de meeste mensen hun eerste leesbril, sommige via de opticien, maar het overgrote deel nog helaas via andere kanalen. Denk hierbij aan drogisten en sommige apotheken. Het nadeel van dergelijke kant- en klare leesbrillen is dat deze optisch van een dermate lage kwaliteit zijn dat het eigenlijk geen daadwerkelijk optische correctie genoemd mag worden. Ten eerste werken deze z.g. ready readers meer als een vergrootglas, ter meer ook omdat iedereen een bepaalde pupilafstand heeft tussen beide ogen, waarbij deze afstand vanuit het midden van de neus gemeten vaak ook verschillend zijn. Bij een gediplomeerde opticien wordt hiermee rekening gehouden.

Het fenomeen dat we nabij niet goed meer kunnen lezen noemen we presbyopie (ouderdomsverziendheid). Vaak horen we wel vaak in onze omgeving dat wellicht sommige vrienden en kennissen zonder bril nabij beter kunnen lezen, vaak begrijpen we dat niet. Dit zijn mensen die zelf al bijziend zijn, het woord bijziend (myopie) geeft al aan dat bijzienden dichtbij goed kunnen zien, en dus veraf niet. Dit geldt uiteraard niet voor iedereen. In een volgend nieuwsbrief gaan we daar wat dieper op in.

Dit keer bespreken we graag met u de mogelijk om voor een gepersonaliseerde computerbril te kiezen. Vaak is het zo dat met een gewone leesbril je op de pc naar voren gebogen zit op een bureau, en met een multifocale bril moeten we daarentegen iets onder het glas kijken om de pc-scherm op de tussenafstand te kunnen zien. Het spreekt voor zichzelf dat dit vaak tot nek- en vermoeidheidsklachten leidt.

Graag introduceren we u hier de veelbesproken computerglazen. In ons praktijk passen wij al jaren dit soort glazen toe, wij werken voornamelijk met Hoya’s Workstyle glazen. Dit zijn op maat gemaakte gepersonaliseerde glazen voor correctie op zowel nabij- alswel de tussenafstand en ook mogelijk iets verder.

Hoyalux iD WorkStyle V+ is de geavanceerde indoor oplossing die perfect is afgestemd op de individuele werkomstandigheden en draagcondities van de brildrager. Het biedt optimale visuele diepte- en breedteperceptie op alle tussenafstanden en is ideaal voor mensen die kantoorwerkzaamheden of gedetailleerd werk uitvoeren. Dankzij de Binocular Harmonization Technology zijn de binoculaire prestaties ongeëvenaard. De drie ontwerp- varianten (close, screen en space type) zijn afgestemd op specifieke kijkafstanden, afhankelijk van de behoeften van de klant.

Uit onze jarenlange ervaring met dit type computerglazen van Hoya blijkt de Screen optie de meest gekozen type te zijn. Reden is duidelijk, je kunt ermee zowel nabij- alswel op de schermafstand goed zien. Wat in het bovenstaande plaatje niet wordt aangegeven is dat je ook iets achter het beeldscherm ook redelijk goed kunt zien. Mocht er behoefte zijn om nog verder te kunnen zien, dan kan er ook gekozen worden voor type Space, echter moet er dan wel rekening gehouden worden dat de gezichtsveld smaller is aan de randen van het gezichtsveld. Tot slot laten we u ook graag weten dat deze glazen ten alle tijde een op maat gemaakte glas is, wellicht zeggen wij liever gepersonaliseerd, want er wordt naast de sterkte van uw ogen veraf, dichtbij en daartussen ook digitale metingen gedaan van zowel de voor- alswel zijkant van uw gezicht waar alle te meten parameters worden gebruikt voor de calculatie van uw computerglazen. Daarbij heeft u altijd bij ons 3 maanden gewenningsgarantie. Mocht u hier niet aan kunnen wennen, dan is er geen enkel risico voor u. Want uiteindelijk kunt u deze glazen het beste proberen in uw eigen werkomgeving en/of situatie.

Dit vind je vast ook leuk!